Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «همشهری آنلاین»
2024-04-27@20:05:37 GMT

روزگار ناخوش پاتوق‌های جدید فرهنگی

تاریخ انتشار: ۲۱ تیر ۱۴۰۰ | کد خبر: ۳۲۵۰۳۵۷۱

روزگار ناخوش پاتوق‌های جدید فرهنگی

همشهری- سعیده مرادی: دهه ۸۰ بود که نخستین کافه‌کتاب ایران به همت انتشارات روشنگران و مطالعات زنان با عنوان پاتوق فرهنگی تهران شکل گرفت و شعار آن «کتاب خواندن با یک فنجان چای» بود. به مرور این فضای تلفیقی از کتاب و کافه مورد توجه اهالی فرهنگ و هنر قرار گرفت و در پی آن کافه‌کتاب‌های بعدی پشت سر هم در هر گوشه‌ای از شهر افتتاح شدند و به مرور تعدادشان رو به افزایش گذاشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خرداد سال ۹۹ «اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران» به‌عنوان متولی کافه‌کتاب‌های پایتخت معرفی شد و شروع به صدور مجوز برای این کسب‌وکار کرد. به این‌ترتیب، هم فعالیت این کافه‌کتاب‌ها وجهه قانونی و رسمی پیدا کرد و هم به آنها هویت مستقلی بخشید تا به نوعی فعالیت کافه‌کتاب‌ها از دیگر کافه‌ها تفکیک شود. این کافه‌ها به پاتوقی برای دانشجویان، نویسندگان، روزنامه‌نگاران و علاقه‌مندان به فلسفه و هنر تبدیل شده؛ تا جایی که رد پای افراد سرشناس حوزه تئاتر و سینما و کتاب هم در کافه کتاب‌ها دیده می‌شود. با وجود این، کافه‌کتاب‌ها هم در این روزها به‌دلیل شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها و برخی کسب‌و کارها حال و روز خوبی ندارند و اغلب مشتریان و مخاطبان خودشان را از دست داده‌اند و کار بسیاری از آنها به تعطیلی کشیده است.

نخستین سؤالی که درخصوص این موضوع مطرح می‌شود این است که کافه‌کتاب چیست و چه تفاوتی با دیگر کافه‌ها و کافی‌شاپ‌ها دارد؟ رئیس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران درخصوص کافه‌کتاب‌ها به همشهری می‌گوید: «کافه‌کتاب و کافی‌شاپ در بخش کافه با هم مشترک هستند، اما درحقیقت عرضه کتاب و فعالیت کتابفروشی، مشخصه اصلی «کافه‌کتاب» است و مشمول دریافت مجوز از اتحادیه ناشران و کتابفروشان می‌شود؛ بنابراین کافه‌کتاب با کافه‌ای که یک قفسه کتاب دارد، بسیار متفاوت است.» هومان حسن‌پور در ادامه می‌گوید واحدهایی که به‌عنوان کافه‌کتاب فعالیت می‌کنند و هنوز مجوز این کار را دریافت نکرده‌اند، با رعایت شروط و احراز شرایط اعلام شده می‌توانند برای دریافت مجوز «کافه‌کتاب» اقدام کنند یا اگر تمایلی به انجام این کار ندارند باید با عنوان کافی‌شاپ به کارشان ادامه دهند: «تاکنون استقبال از کافه‌کتاب‌ها خوب بوده است، اما گاهی ممکن است افراد به‌دلیل اختلاف زیاد فعالیت‌شان با معیارهای یک کافه‌کتاب ترجیح بدهند در قالب کافی‌شاپ فعالیت خودشان را ادامه دهند.»
 

تفاوت کافه‌کتاب و کافی‌شاپ

هومان حسن‌پور در ادامه درباره شرایط دریافت مجوز برای فعالیت کافه‌کتاب می‌گوید: «برای تأسیس کافه‌کتاب، افراد متقاضی باید ابتدا کتابفروش باشند. نباید فراموش کنیم هدف از این کار افزایش ویترین کتاب در کشور است، نه ایجاد فرصتی برای استفاده دیگران از اسم کتابفروشی! دومین شرط هم اختصاص ۷۰ درصد فضای کافه به فروش کتاب است و در کنار آن باید به افرادی که علاقه‌مند به کتابخوانی یا بحث و تبادل‌نظر در این خصوص هستند، خدمات و امکاناتی ارائه شود. باید این فرهنگ در میان صنف و متقاضیان صنف ایجاد شود که فروش کتاب در قالب کافه‌کتاب، اولویت‌ها و بایسته‌هایی دارد که همه آنها باید درنظر گرفته شده و رعایت شود. همچنین شرط سوم برای راه‌اندازی کافه‌کتاب، داشتن پروانه کسب کتابفروشی از اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران توسط فرد متقاضی است.»
 

تعطیلی دانشگاه‌ها، کافه‌کتاب‌ها را از رونق انداخت

تا قبل از شیوع ویروس کرونا ما مشتریان خودمان را داشتیم که اغلب دانشجویان بودند و در بعضی از روزها اینجا حتی جای سوزن انداختن هم نبود، اما وقتی کرونا شیوع پیدا کرد و دانشگاه‌ها تعطیل شدند در نتیجه آن کافه‌کتاب‌ها هم از رونق افتادند. امیرعباس تقوی، سرپرست کافه‌کتاب «کافه کراسه» در خیابان پورسینا با بیان این مطلب به همشهری گفت: «حدود ۳ سال است که این کافه‌کتاب را راه‌اندازی کرده‌ایم و مانند سایر کافه‌کتاب‌های حوالی خیابان انقلاب و دانشگاه تهران، تقریباً ۹۰‌ درصد مشتریان ما دانشجویان هستند؛ یعنی اگر روزانه ۵۰ نفر مشتری داشته باشیم، بیشتر از ۴۰ نفر آنها دانشجویان دانشگاه تهران و دانشگاه امیرکبیر هستند. با توجه به این موضوع پس از شیوع ویروس کرونا و تعطیلی دانشگاه‌ها، در این مدت دیگر مشتری چندانی نداشتیم. هم‌اکنون بیشتر مشتریان ما یا دانشجویان شهرستانی مقطع کارشناسی ارشد و دکتری هستند که برای کارهای پایان نامه‌شان مجبورند به‌صورت حضوری در دانشگاه حضور داشته باشند یا رهگذرانی هستند که اتفاقی از این حوالی عبور می‌کنند و گاهی هم به کافه‌کتاب می‌آیند. در مجموع از دانشجویان که مشتری‌های اصلی ما بودند، دیگر خبری نیست. اگر دانشگاه‌ها دوباره بازگشایی شوند، قطعاً کافه‌کتاب‌ها نیز رونق خواهندگرفت و به روال سابق خودشان برمی‌گردند. معتقدم که بعد از پایان بحران کرونا تعداد مشتریان مثل سابق زیاد می‌شود و بسیاری از کافه‌ها و کافه‌کتاب‌ها که در این مدت تعطیل شده‌اند، می‌توانند دوباره فعالیتشان را از سر بگیرند.»
 

صدها کافه‌کتاب اجاره‌ای تعطیل شدند

از زمانی که ویروس کرونا شیوع پیدا کرد، اغلب کسب‌وکارها دچار مشکل شد و کافه‌کتاب‌ها هم از این موضوع مستثنا نبودند. مدیریت کافه‌کتاب نشر ثالث در خیابان کریم‌خان با بیان این مطلب به همشهری گفت: «ما مشتریان ثابت خودمان را داریم که هر روز به این کافه‌کتاب می‌آیند، اما به‌دلیل شیوع کرونا بسیاری از کافه‌کتاب‌ها تعطیل شد. به‌عنوان مثال در همین محدوده تا آنجا که اطلاع دارم حدود ۱۰۰ کافه و کافه‌کتاب تعطیل شد. ملک این کافه‌کتاب‌ها اجاره‌ای بود و به‌دلیل قرنطینه و تعطیلی‌ها فروش نداشتند و درنتیجه از پس پرداخت اجاره برنیامدند و کسب‌وکارشان را تعطیل کردند، اما خوشبختانه اکنون که همه محدودیت‌های کرونایی کمتر شده کم‌کم همه‌چیز درحال بازگشت به روال سابق است.»

سارا جعفریه افزود: «اگرچه در بازه‌های زمانی قرنطینه، کافه‌کتاب‌ها هم تعطیل شدند و این تعطیلی‌ها هم به نفع هیچکس نبوده و نیست، اما از وقتی قرنطینه تمام شد و اجازه بازگشایی کافه‌کتاب و ادامه کار را دریافت کردیم، به سرعت کسب‌وکارمان به روال سابق بازگشت. در مورد کافه‌کتاب خودمان هم باید بگویم نه‌تنها تعداد مشتریان و مخاطبان ما نسبت به دوران کرونا کاهش نداشته، بلکه افزایش هم پیدا کرده است. فکر می‌کنم دلیلش هم این باشد که مردم در این مدت متوجه شده‌اند باید مطالعه کنند و در این روزها سرگرمی دیگری ندارند. برای مطالعه هم یا باید به اماکنی از این دست بیایند یا در خانه بمانند و مطالعه کنند یا فیلم ببینند.»

جعفریه با بیان این که هم‌اکنون کافه‌کتاب‌ها مکان‌هایی امن برای مطالعه‌اند، افزود: «در این اوضاع و احوال کرونایی بسیاری از مردم بدون دغدغه به اینجا می‌آیند و در یک مکان امن کتاب موردنظرشان را می‌خوانند و در کنار مطالعه با یکدیگر گپ‌وگفت می‌کنند. ما حتی مشتریانی داریم که روزانه ۳ یا ۴ ساعت در اینجا اوقات خود را سپری می‌کنند. البته گفتن این موضوع هم اهمیت دارد که به‌منظور رعایت پروتکل‌ها و جلوگیری از ابتلای مشتریان‌مان به ویروس کرونا نمی‌گذاریم فضای کافه‌کتاب شلوغ شود و وقتی تعداد مراجعه‌کنندگان از یک حد بیشتر شود، دیگر کسی را پذیرش نمی‌کنیم. همین موضوع باعث می‌شود تا مشتریان در این مکان احساس امنیت بیشتری داشته باشند.»

کد خبر 613240 برچسب‌ها پاتوق فرهنگی

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: پاتوق فرهنگی اتحادیه ناشران و کتابفروشان کافه کتاب ویروس کرونا دانشگاه ها کافی شاپ تعطیل شد کافه ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۲۵۰۳۵۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

یمن جایگزین مهمان ویژه نمایشگاه کتاب شد

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلای امام خمینی (ره) به شکل حضوری و در سامانه به صورت مجازی برگزار می‌شود.

پیش از این براساس مذاکراتی که مسئولان فرهنگی ایران با مسئولان فرهنگی کشور هندوستان داشتند، این کشور به عنوان مهمان ویژه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران اعلام شده بود. این در حالی است که در نتیجه صدور بیانیه‌ای در کشور هند، شهروندان این کشور امکان فعالیت و سفر به ایران ندارند.

در نتیجه این تغییرات علی رمضانی سخنگو و قائم مقام سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران امروز هشتم اردیبهشت متنی در سپهر رایانه (فضای مجازی) منتشر و اعلام کرد: «علیرغم تلاش جامعه فرهنگی هند، نظر به ادامه محدودیت حضور اتباع این کشور در ایران پس از عملیات وعده صادق و اتمام فرصت رفع محدودیت بعد از دیدار اخیر سفیر هند، حضور این کشور منتفی و یمن مهمان ویژه سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران خواهد بود.»

باشگاه خبرنگاران جوان فرهنگی هنری ادبیات

دیگر خبرها

  • یمن جایگزین مهمان ویژه نمایشگاه کتاب شد
  • هندی‌ها به نمایشگاه کتاب تهران نمی‌آیند؟
  • حال ناخوش رانندگان تاکسی در گرگان
  • تمدید مهلت ثبت نام مسابقات ملی ارائه سه دقیقه‌ای «سدید»
  • تمدید مهلت ثبت نام مسابقات ملی ارائه سه دقیقه‌ای «سدید»‌ در استان اردبیل
  • روزگار متفاوت زنان اراکی
  • خون شریک ۲ + فیلم
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • از کمدی تا آخرالزمان / هفتمین جلسه پاتوق برگزار می‌شود
  • هفتمین «پاتوق فیلم کوتاه» برگزار می‌شود/ از کمدی تا آخرالزمان